Bécsben egyeztetett Dr. Nagy István agrárminiszter

Dr. Nagy István agrárminiszter Elisabeth Köstinger, szövetségi mezőgazdasági ügyekért, régiókért és turizmusért felelős miniszter meghívására Bécsbe látogatott. A két miniszter az osztrák agrárvállalkozások vezetőivel közösen folytatott tapasztalatcserét.

Dr. Kurt Weinberger, az Österreichische Hagelversicherung vezérigazgatója előadásában bemutatta a társaságot, mely magyarországi fióktelepével, az Agrár Biztosítóval hazánkban is sikeresen képviselteti magát, valamint ismertette a mezőgazdasági, az állami és a biztosítási szektor bevonásával Ausztriában eredményesen működő köz- és magánszféra közti partnerség rendszerét. Köstinger szövetségi miniszter kezdeményezésének köszönhetően Ausztriában a szövetségi és a tartományi költségvetési forrásokból 55%-kal támogatják a jég, vihar, árvíz, fagy és aszály kockázatok, valamint a járványos állatbetegségek biztosítási díját.

Magyarország is átfogó, a gazdálkodók támogatásával kiegészített kockázatkezelési rendszert vezetett be. Az ilyen támogatás előnye, hogy a mezőgazdasági termelő kár esetén nem egy kiszolgáltatott és kompenzációért folyamodó érintett, hanem gyors és objektív kárfelmérési szolgáltatásra és kártérítésre jogosult fél.

Dr. Weinberger hozzátette: „Az éghajlatváltozás tény, mely elsőként és a legerőteljesebben a mezőgazdaságot, mint a szabad ég alatti „termelőüzemet“ érinti.

Az időjárási szélsőségek gyakorisága és intenzitása az éghajlat változása miatt a jövőben egyre növekszik, ezért a biztosítások díjtámogatása alapvető fontosságú egy megfelelő élelmiszer-ellátást garantálni tudó, stabil mezőgazdasági ágazat biztosítása érdekében!”

Köstinger, Nagy, Weinberger
Fotocredit: BMLRT/Paul Gruber