Károk a mezőgazdaságban Magyarország keleti felén

Agrár Biztosító: Károk a mezőgazdaságban Magyarország keleti felén

Budapest, 2024. június 23.: Az előre jelzett heves zivatarok tegnap késő este vonultak végig az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység területén. Nagy intenzitású csapadék, szélvihar és jégeső érte a régiót és okozott komoly pusztítást a mezőgazdasági terményekben.

Súlyos viharról szólnak a beszámolók Szeged és Kiszombor térségében. Rakamazon rendkívüli 138 mm, Tokajban 110 mm csapadékot mértek, Tiszaigaron 81 mm eső esett. Tiszanagyfalu, Anarcs, Ajak és Kisvárda települések érintettségében a nagy mennyiségű csapadékon túl jelentős, helyenként 5 cm átmérőt meghaladó jégről érkezett tájékoztatás az Agrár Biztosító szakembereitől.

„Az extrém időjárás 100.000 hektárt is meghaladó területen tett kárt a mezőgazdasági kultúrákban. Az Agrár Biztosító kárszakértőivel együtt dolgozik a károk pontos megállapításán azzal a céllal, hogy mielőbbi támogatást nyújtson az érintetteknek.“ – hangsúlyozta első értékelésében Kettinger Anita, a magyarországi mezőgazdasági szakbiztosító, az Agrár Biztosító igazgatója.

Heves zivatar okozta kár

Heves zivatar okozta kár

Érintett vármegyék: Bács-Kiskun, Csanád-Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg

Érintett növénykultúrák: betakarítás előtt és alatt álló gabona, virágzásban lévő szója, kukorica, napraforgó, gyümölcs- és szőlőültetvények

 Az érintett gazdák káresemény bejelentésüket a biztosító honlapján a www.agrarbiztosito.hu címen tudják megtenni.