Szakértelmet és gyorsaságot várnak a gazdák a biztosítóktól

Az egyre gyakoribb időjárási szélsőségek és a javuló pénzügyi tudatosság egyaránt felértékeli a mezőgazdasági biztosítások jelentőségét, fontos ugyanakkor, hogy a gazdák hozzáértő kárszakértőkkel, gyors, egyszerű ügyintézéssel találkozzanak – mondta el Kettinger Anita, az Agrár Biztosító, az Österreichische Hagelversicherung Magyarországi Fióktelepének vezetője.

Ahogy a klímaváltozás mindinkább érezteti a hatását Magyarországon is, úgy válik egyre kiszolgáltatottabbá a mezőgazdasági tevékenység. Míg a korábbi évtizedekben lényegesen kiegyensúlyozottabb időjárásra rendezkedhettek be a gazdák, addig az elmúlt években a termelés biztonságát legnagyobb mértékben veszélyeztető tényezők a meteorológiai szélsőségek lettek. Nincs ez másként ebben az évben sem: fagy, jégeső, vihar, heves esőzések, aszály érték és viselik meg a növénykultúrákat, hatalmas károkat okozva ezzel a gazdálkodóknak. Mindezek a jelenségek ráadásul nem maradtak meg a helyi események szintjén: az időjárási szélsőségek sajnos egyetlen magyarországi régiót sem kíméltek.

A mezőgazdasági termelés kockázati fokának egyértelmű növekedése felértékeli az agrárbiztosításokat, ráadásul a gazdák körében évről-évre növekvő pénzügyi tudatosság szintén erősíti az igényt az ilyen konstrukciókra, illetve a jó biztosító partnerre.

Fontos, hogy egy nyelvet beszéljenek

Az egyik legfontosabb és érthető elvárás a gazdák részéről a biztosító hozzáértése, affinitása a mezőgazdasági problémák kezeléséhez.

Számunkra különösen fontos, hogy ügyfeleinket egyenlő félként kezeljük, ezért nagy jelentőséget tulajdonítunk kárszakértőink mezőgazdasági kötődésének

– mondta el Kettinger Anita, az Agrár Biztosító, az Österreichische Hagelversicherung Magyarországi Fióktelepének vezetője.

Hozzátette: a kárfelmérést nemzetközileg elismert módszerek szerint kifejezetten erre a feladatra speciálisan és folyamatosan képzett szakemberek végzik, akik egyúttal gyakorló mezőgazdászok, így általuk jól ismert a helyzet, amikor szélsőséges időjárási körülmények gyakran néhány percen belül tesznek tönkre minden munkát. Számukra a jó teljesítmény azt jelenti, hogy extrém helyzetekben állnak felkészülten és megértéssel a „gazdatársak” rendelkezésére, ami bizalmat és szakmai elégedettséget teremt.

A növénykultúra-specifikus felmérési módszerek és kárszakértőink mezőgazdasági hátterének kombinációja, valamint a mindennapi munkát támogató modern technológiák – úgy mint a vegetáció fejlődését és a növények vitalitását ábrázoló műholdas adatok, a károk elektronikus rögzítésére alkalmas tablet, bizonyos káresetekben segítséget nyújtó drón – használata teszik kárfelmérésünket ügyfeleink számára is teljesen átláthatóvá és érthetővé, szolgáltatásaink színvonalát értékelhetővé.

Legyen szó egy korai kár miatti újratelepítésről, vagy épp az azonnali betakarítás szükségéről, az Agrár Biztosító szakembergárdája tudja, mennyire fontos a károk gyors felmérése.

A kárbejelentés utáni egy-két napon belül kapcsolatba lépünk partnereinkkel. A kárfelmérésére a növény fenológiai állapotát figyelembe véve a lehető leghamarabb kerül sor, ami lehetővé teszi az ügyfelek részére a rövid határidővel történő kárkifizetést.

Biztonság válság idején is

A 2008-as gazdasági válság óta tapasztalható, hogy a mezőgazdaság, mint válságálló tevékenység mind inkább felértékelődik. A koronavírus-járvány túl azon, hogy alátámasztotta e tényt – hisz a magyar mezőgazdaság továbbra is növelni tudta kibocsátását és exportvolumenét – rámutatott a hazai termelés, a helyben termelt áruk biztonságának fontosságára is. Ebben a gazdasági kihívásokkal és emellett mind komolyabb megpróbáltatást jelentő éghajlatváltozás eredményezte szélsőséges meteorológiai jelenségekkel nehezített környezetben, Magyarországon az elmúlt években intenzíven növekedett az agrárbiztosítások elterjedtsége. A gazdák egyre fontosabbnak tartják ezt a jellegű védelmet a sokszor nehezen megjósolható kockázatokkal szemben, melyben az Agrár Biztosító szakértő és gyors szolgáltatásaival biztos partner.

 

A velünk készített cikk az @Agrárszektor.hu oldalon jelent meg.