Kárszakértő, agrár szívvel: mérésekre alapozva

Győri Krisztiánt, az Agrár Biztosító kárszakmai koordinációért felelős munkatársát arról kérdeztük, hogyan tudnak gyors és bürokráciamentes támogatást adni a gazdáknak.

„Mi nem misztifikáljuk a tevékenységünket”

Gyakori ellenérv a gazdák körében az, hogy „Úgysem fizet a biztosító, miért kössek növénybiztosítást?” Ezért megkérdeztük Győri Krisztiánt, az Agrár Biztosító kárszakmai koordinációért felelős munkatársát, hogyan tudnak gyors és bürokráciamentes támogatást adni a gazdáknak.

Az autó vagy lakásbiztosítások esetében kialakult a magyar társadalomban egy negatív tónusú sztereotípia a kárszakértőkkel szemben. Az alábbi interjúban megmutatjuk, hogy a mezőgazdaságban mennyire nem helytállóak ezek az előítéletek, hiszen egy vérbeli kárszakértőnek amellett, hogy agrár szíve van, partnerként tekint az ügyfelére.

Bár minden gazdálkodó azt szeretné, ha az elvetett magból bő termés lenne aratáskor, ha néhány hónap múlva kombájnok és betakarítógépek rónák a köröket a termőföldön, de a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban előforduló természeti csapások sokszor keresztbe húzzák a számításaikat. Ezt kivédendő – nagyon helyesen – egyre több gazdálkodó köt valamilyen biztosítást. Az előrelátók ma már nem bíznak semmit a véletlenre, és agrár biztosítással védik vállalkozásukat a káreseményekkel szemben. És ha már van élő szerződése, érthetően szeretne mindenki minél előbb és minél egyszerűbben a kárért járó összeghez hozzájutni. Ebben nyújthat segítséget számukra a kárszakértő.

Pontosan miből áll egy kárszakértő munkája?

Ha azt a kérdést teszi fel nekem, hogy mi a feladatom, arra egyszerűbb a válasz. Hivatalosan a lábon álló szántóföldi és szabadföldi kertészeti növénykultúrák elemi károk okozta hozamcsökkenésének a megállapítása. Azon dolgozunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül a legkompetensebb segítséget nyújtsuk a gazdálkodóknak. A munkánk azonban ennél sokkal összetettebb. Egyszerre kell agronómusnak, pedagógusnak és egy kicsit pszichológusnak is lennünk.

Mit, miért és hogyan csinálnak a kármegállapítás során?

A kárfelmérés nagy szakértelmet és precizitást követel meg a kárszakértőktől. Azt a metodikát, amit a képzéseink során sajátítunk el, több mint hét évtizedes komoly, nyugat-európai egyetemeken kikísérletezett, majd a gyakorlatban is felhasznált tudáshalmaz támasztja alá. Mindenkori célunk az objektív kármeghatározás. A mi szakértőink kármegállapításai mindig méréseken alapulnak. Éppen ezért nem helyénvaló az időnként tévesen használt „kárbecslő” kifejezés, hiszen mi sosem becsüljük a kárt, hanem méréseinkre alapozva megállapítjuk azt.

Hogyan dolgoznak, milyen innovatív eszközöket használnak a munkájuk során?

Természetesen a legmodernebb technikai felszerelések állnak a kárszakértők rendelkezésére. A kárfelvételezést egy speciális, erre a célra fejlesztett szoftver segítségével végezzük a fent említett objektív kármegállapítás jegyében. Cégünk mindig nagy hangsúlyt fektetett az innovatív környezetvédelemre is. A kárrendezés aktuális státuszát partnereink a biztosító ügyfélportálján követhetik nyomon. Munkánkban műholdképek, hőtérképek, drónok állnak segítségünkre.

Milyen képzettséggel, végzettséggel rendelkeznek?

Az Agrár Biztosító kárszakértői a legkülönfélébb mezőgazdasági végzettséggel rendelkező szakemberek, egyvalami közös bennünk: mindannyian kötődünk a mezőgazdasághoz.

Sokan elégedetlenek/ bizalmatlanok a kárszakértő munkájával szemben. Mit tudnak tenni ennek a sztereotípiának a javítása érdekében? Hogyan tudják a gazdák bizalmát elnyerni?

Valóban, ezzel a sztereotípiával mi is gyakran találkozunk, leginkább új ügyfeleinknél. Sajnos ez a rossz tapasztalatból adódik. Én személyes küldetésemnek és célomnak is tekintem, hogy ezen változtassak. Szeretném, ha ügyfeleink a termelés során partnernek kezelnének bennünket. Ez egy nagyon komoly feladat, de jól működő módszereinkkel és a többször említett objektív kármegállapítással korántsem lehetetlen. Empátiás készségünk a mezőgazdasági kötődésünk és szakmai jártasságunk okán sokkal nagyobb az ügyfelek irányába, hiszen mi magunk is a saját bőrünkön érezzük nap, mint nap az időjárás viszontagságait, annak kiszámíthatatlanságát. A szaktudás és kompetencia, a természet és a gazdálkodás szeretete hamar olyan légkört biztosít a kárfelmérés során, ahol az ügyfél képes elfelejteni a „hagyományos” biztosító-ügyfél nexust. Mi nem misztifikáljuk a tevékenységünket, éppen ellenkezőleg. Nemcsak megosztjuk velük az észrevételeinket, de be is vonjuk a gazdálkodót a mérési folyamatokba.

Hogyan, milyen szempontok alapján áll össze egy szakmai stáb?

Ez több tényező függvénye. Maximális figyelmet fordítunk arra, hogy adott növénykultúrára specializálódott, kiemelten felkészült kárszakértő járjon el a felmérések során, legyen szó szántóföldi, kertészeti kultúrákról, szőlőről vagy épp egyéb gyümölcsről.

Ön miért választotta ezt a munkát?

Kárszakértőként kezdtem a pályafutásomat az Agrár Biztosítónál 2013-ban. Akkor leginkább a tanulás, az új agro-technológiai módszerek megismerése motivált. Nagyon jó volt a mindennapok monotonitásából kimozdulni, új termelőket megismerni. Az Agrár Biztosító kárszakmai koordinátoraként ma már az elsődleges feladatom a folyamatosan bővülő kárszakértői csapat képzése, a minőségbiztosítási feladatok ellátása, illetve a kárfelvételezésekben résztvevő teamek összeállítása. Nagyon érdekes, inspiráló munka.

Miben tudják segíteni a gazdákat?

Kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá tudjuk tenni a termelési folyamatot, ami a mai piaci helyzetben véleményem szerint elengedhetetlen.

Melyek a leggyakoribb kártípusok? Mire fizetnek nagyságrendben a legtöbb kártérítést?

Régiónként, illetve évjáratonként is nagyon változó. 2022-ben például az évszázados aszály jelentette a legnagyobb kihívást. A tavalyi esztendőben erős viharok jellemezték a késő tavaszi, koranyári időjárást, amely leginkább a gabonákban okozott kárt. De természetesen a jégverés is olyan tényező, amellyel mindig számolni kell. A biztosító a feltételekben pontosan meghatározza, hogy milyen kockázatot vállal, illetve mi számít biztosítási eseménynek, és ez alapján mennyit fizet.

Voltak olyan esetek, amikor ezt a kárt agrotechnológiával megelőzhették volna a gazdák?

Helyes agrotechnikával sokszor megelőzhető vagy csökkenthető a kár, persze a kockázat típusának függvényében. Kárszakértőink gyakran nyújtanak segítséget e téren is a gazdálkodóknak és osztják meg velük szívesen saját tapasztalataikat.

Az interjút az Agrisk növénybiztosítási portál készítette.